محاسبه BMI و وزن مناسب

7 مرداد 1402
محاسبه bmi

محاسبه bmi یا شاخص توده بدنی به منظور بررسی وزن مناسب با قد هر فرد است. در این شاخص به صورت تقریبی مشخص خواهد شد که وزن متناسب برای هر قد چقدر است. نتیجه این تست نشانگر این است که وزن متناسب شما چند می باشد و شما چه میزان تا وزن مناسب خود فاصله دارید. پاسخ این تست به افراد نشان می ‌دهد که می بایست رژیم لاغری بگیرند یا چاقی، یا شاید هم هرگز نیازی به رژیم ندارند.


محاسبه شاخص توده بدنی چیست و چگونه انجام می شود؟

محاسبه bmi با توجه به قدی که دارید به شما نشان خواهد داد که آیا میزان وزنتان مناسب است یا خیر؛ به همین علت تست BMI به کمک قد و وزن انجام می‌ گردد. این مسئله، می‌ تواند نقطه آغازی برای درک چگونگی تأثیر چربی اضافه بر روی سلامت کلی بدن باشد و فرمول آن به این صورت می باشد:

BMI: وزن (به کیلوگرم) / مجذور قد(قد به توان2)

در این فرمول، وزن برحسب کیلوگرم، بر مجذور قد (قد به توان 2) تقسیم شده و حاصل آن، نشانگر شاخص توده بدنی خواهد بود.

فرمول محاسبه bmi

دلیل محاسبه BMI بدن چیست؟

 برای جواب دادن به این سوال بهتر است از خطرات BMI پایین یا بالا آگاه باشید:

عوارض BMI پایین:

BMI  پایین می‌ تواند نشانگر مشکلات مربوط به سلامتی باشد. افرادی که طبق مقیاس شاخص توده بدنی پایینی دارند خطر ابتلا به بیماری هایی چون بیماری های قلبی و عروقی، افسردگی، خشکی پوست، ریزش مو، سوءتغذیه، پوکی استخوان، ضعف سیستم ایمنی بدن، مشکل در باردار‌شدن و قاعدگی نامنظم (در زنان) دارند.

عوارض BMI بالا:

 تاثیرات منفی وزن اضافی روی بدن عبارتند از: افزایش شدت کار کردن قلب، افزایش فشار خون، ابتلا به دیابت نوع دوم، نامنظم بودن سطح کلسترول، افزایش سطح تری‌گلیسرید خون، ابتلا به بیماری های عروق، سکته مغزی، کرونر قلب، بیماری کیسه صفرا، آپنه خواب، آرتروز، مشکلات تنفسی و تعدادی از سرطان ها


پزشکان چه استفاده ای از BMI دارند؟

محاسبه شاخص توده بدنی

BMI اثاث دقیقی برای تعیین کمبود وزن یا اضافه بودن آن نیست، اما می‌ شود وزن فرد بالغ و دشواری های مربوط به اضافه وزن را با کمک آن پیش ‌بینی کرد. اگر فردی BMI بالا یا پایین در تست داشته باشد، پزشک متخصص می ‌تواند دیگر شاخص‌ ها را در نظر بگیرد :

  1. اندازه‌ گیری میزان ضخامت پوست که نشان خواهد داد چه میزان چربی در بدن فرد بالغ یا کودکان وجود دارد.
  2. ارزیابی برنامه غذایی و فعالیت ورزشی روزمره فرد
  3. مشورت درباره وجود سوابق خانوادگی، مشکلاتی همچون بیماری قلبی، عروقی و دیگر مشکلات مربوط به سلامتی

کارشناس سلامت بعد از دریافت این اطلاعات می‌ تواند برنامه غذایی و ورزشی متناسب فرد را توصیه کند.


بهترین روش ها برای پایین آوردن BMI چیست؟

تا به حال قطعا متوجه شده ‌اید که BMI بالا تا چه میزان می ‌تواند برای سلامتی بدن مشکل آفرین باشد و چه عوارض و بیماری‌ هایی را به دنبال دارد.

با انجام راه های زیر می‌ توانید BMI خود را به مرور کاهش دهید:

داشتن برنامه غذایی منظم و اصولی

برنامه غذایی منظم و اصولی

بهترین روش برای پایین آوردن BMI ایجاد تغییرات بسیار ساده به سمت یک لایف استایل سالم است. کافی است سعی کنید هر روز قدمی در مسیر سلامتی بردارید. به عنوان مثال یک روز را به کاهش استفاده از قند اختصاص دهید و روز دیگر میزان بیشتری آب بنوشید. سبزی ها و فیبرها را در برنامه غذایی خود بگنجانید و تا حد امکان از مصرف قند ها اجتناب کنید.

با رژیم‌های افراطی، آرامش ذهن خود را به هم نریزید

برنامه های غذایی کاهش وزن فوری برای‌ مدت زمان طولانی تاثیر گذار نبوده و قطعاً بهترین روش برای کاهش BMI نیستند و به همان سرعتی که کاهش وزن داشتید، برگشت وزن خواهید داشت و زحماتتان هدر می ‌رود. یک برنامه غذایی متعادل و با کالری محاسبه‌ شده، روشی ایمن برای یک BMI سالم و مناسب است. غذای سالم ‌تر، کاهش میزان وعده ‌ها و کاهش مقدار مصرف غذا و نوشیدنی ‌هایی با کالری بالا، روش های ساده ‌ای برای دستیابی به شاخص توده بدنی مناسب و متعادل است.

از وجود قندهای پنهان غافل نباشید

قندهای پنهان

 پزشکان تغذیه توصیه می‌ کنند که افراد بزرگسال نباید در طول روز بیشتر از 30 گرم شکر، کودکان 7 تا 10 سال نباید بیشتر از 24 گرم قند و کودکان 4 تا 6 سال نباید بیشتر از 19 گرم قند آزاد مصرف کنند. استفاده بیش از میزان توصیه شده شکر و قند می ‌تواند مانعی بزرگ برای رسیدن به BMI سالم باشد. وقت تلاش برای کم کردن وزن، بسیاری از افراد تصمیم می‌گیرند استفاده از شیرینی ‌ها و نوشیدنی‌ های گازدار را کاهش دهند اما متاسفانه، شکر اغلب در اکثر غذاهای دیگر نفوذ دارد، به عنوان مثال: سس پاستا، سس سالاد، سس‌گوجه، گرانولا، غلات، کنسرو های آماده میوه ها، سوپ های کنسروی، ذرت کنسروی شیرین شده

پمپاژ قلب خود را به حد بالایی برسانید

همه می دانند که هر چه بیشتر ورزش کنند، بیشتر می‌توانند BMI خود را به صورت سالم کاهش دهند. توصیه می‌ شود حداقل 150 دقیقه فعالیت ورزشی با شدت متوسط ​​در طول هفته یا 75 دقیقه با شدت زیاد انجام دهید. فعالیت های ورزشی با شدت بیشتر عبارتند از: دویدن، شنای سرعت، دوچرخه سواری در سربالایی، ژیمناستیک، ورزش های رزمی، طناب زدن، انجام ورزش هایی مثل فوتبال، راگبی و ورزش های مشابه این ها برای تقویت عضلات اصلی و رسیدن به نتایج کاهش وزن بهتر، می بایست تمرینات قدرتی و قلبی را با هم ترکیب کنید. اگر می ‌توانید به صورت روزانه پیاده ‌روی کنید یا با دوچرخه رفت و آمد کنید و پله‌ها را جایگزین آسانسور کنید.

فعالیت های ورزشی

محاسبه شاخص توده بدنی در خانم‌ها و آقایان چطور انجام می ‌شود؟

همان‌ گونه که گفتیم محاسبه BMI ، اندازه‌گیری کامل و دقیقی نیست زیرا درصد چربی و عضله بدن فرد را در نظر نخواهد گرفت. زنان معمولا چربی بیشتری به نسبت مردان در بدن خود دارند یا قد آن ها کوتاه ‌تر است و استخوان ‌بندی‌ ظریف ‌تری دارند. به مقابل، مردان عضلات بیشتری به نسبت زنان دارند. به‌ صورت کلی، وزن زنان اغلب کمتر از مردان است، حتی اگر به ‌صورت طبیعی درصد چربی بدنشان بالاتر باشد که مرتبط با همان سنگین‌ تر بودن عضله ‌به نسبت چربی است. همینطور، خانم ها عموما تراکم استخوان پایین تری نسبت ‌به مردان دارند.

جهت آشنایی با روش های اصولی کاهش وزن با مجله دایت فرم همراه باشید.

نظر بدهید
لطفا تمامی موارد خواسته شده را وارد نمایید.

ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

وارد کردن موارد ضروری الزامیست.